Tijd voor Chablis

De Chablis is een klein wijnbouw-gebied, gesitueerd zo’n 120 km ten noordwesten van Beaune, het bruisende hart van de Bourgogne. De ligging op de landkaart geeft de Chablis een geografische status aparte. Als een kleine “kroon” op de rest van de Bourgogne. Deze metafoor weerspiegelt de intrinsieke uniciteit van de wijn zelf. Voordat je hem drinkt, moet je over Chablis gelezen hebben. Een samenvatting.

Historisch gezien is de Chablis een oud wijngebied. Al in de 12e eeuw waren het de Cisterciënzers die de Chablis glans gaven. De reputatie kwam op gang in de 16e eeuw met de introductie van Chablis op de Engelse markt.
Het terroir van de Chablis is uniek in de wereld. Geologisch is het gelegen op de rand van het Parijse bekken. Een grote kom die zich vanaf de Chablis uitstrekt in noordwestelijke richting tot aan Engeland. Deze kom vormde ooit een binnenzee waar een rijkdom van schaaldieren een kalklaag van maximaal 11 m neerlegde. Het is bekend als Kimmeridge-kalk, genoemd naar het Engelse plaatsje Kimmeridge, waar het bekken van Parijs eindigt. Het is deze kalk die de basis legt voor de kwaliteit en reputatie van de Chablis. De Kimmeridge kalklaag komt in de Chablis aan de oppervlakte bij de overigens vuursteenrijke afzettingen van het Jura-massief, die belangrijk is voor de minerale terroir-expressie van zoveel Bourgognewijnen.

M.b.t. de classificatie van Chablis-wijnen moet u weten dat er nog een kalklaag uit een latere geologische periode bestaat. De Portland-kalk, waarover een eeuwig doorgaande discussie gaat, dat deze voor de wijn van mindere kwaliteit is t.o.v. de Kimmeridge kalk. In ieder geval staat vast dat de percelen waar de Kimmeridge-kalk aan de oppevlakte komt, de aangewezen Grand-Cru en Premier Cru climats zijn. De Portland-percelen zijn behouden voor de petit-Chablis, die daarmee een aparte sub-appellation vormt.

Wijn/Spijscombinaties:
een goede Chablis is te beschouwen als de minder “vette” witte Bourgogne, altijd 100 % Chardonnay. Slank en fris van karakter met groen-florale kenmerken van koriander, varen en citroenmelisse. Sterk mineraal van karakter met de aanwezigheid van vuursteen en vaak een ietsje jodium, wat ons aan de oude binnenzee herinnert. De wijn, elegant geworden door de préhistorische schelpen die de Kimmeridge-kalk vormden geven we bij voorkeur terug aan de schaaldieren op ons bord. Chablis wordt namelijk beschouwd als dé wijn bij Oesters, Cocquilles en andere schaaldieren, maar doet het ook goed met riviervis, kip of parelhoen. Bovendien een verrassend prettige combinatie met jonge geitenkaas.

Tip: houd rekening met jaargangen. Chablis kent met af en toe late vorst in het voorjaar en soms relatief koude en regenachtige nazomers een weerbarstig klimaat.

Gerelateerde blogs