Altavins is een klein wijnbouwbedrijf uit Batea in de regio Terra Alta, gelegen zo’n 200 km ten zuid-westen van Catalonië. Beroemd om zijn ideale omstandigheden voor de Grenache, zowel de -blanc als de -negre. Voor de -negre wordt bij Altavins een prachtige subvariëteit gebruikt, uniek voor de regio, de Grenache peluda. Het blad wordt gekenmerkt door een harige structuur. De wijnen ervan zijn bijzonder interessant. Het land wordt gekenmerkt door de afwisseling van vlakke stukken, plateau’s en dalen. De wijngaarden liggen daardoor verspreid op hoogtes tussen 350 en 500 m boven zeeniveau. De bodem is een combinatie van kalksteen en matige hoeveelheden organisch materiaal. Er is zeer weinig regenval, veel zon en altijd wind uit het Ebrodal of vanuit de Middellandse zee. Ideale omstandigheden om duurzame wijnbouw uit te oefenen. De schimmeldruk is er zeer laag. De grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen staan garant voor aromatische wijnen. De rijkdom aan mineralen in de bodem vinden we ook terug in de wijn. De kwaliteit van de wijnen wordt duidelijk uit de keuze voor lage opbrengsten per hectare!
Terroir
Het terroir wordt gekenmerkt door de hoge ligging tussen 350 en 550 m boven zeeniveau. Dit geeft een verkoelende werking op de overvloedige zonneschijn. Tot en met de oogsttijd staat er vaak een verkoelende bries, deels afkomstig van de nabije Middellandse zee, deels uit het Ebro-dal dat om het gebied heen ligt. De bodems zijn kalkrijk en weinig humusrijk. De structuur ervan is dicht, zodat de druiven hun water diep uit de grond moeten halen. Dit levert wijnen op met veel structuur en extract. Terra Alta wordt door Spaanse topvinologen als een van de grote wijngebieden van de toekomst beschouwd.