Syrah/Shiraz is een rode druivensoort, waarvan de oorsprong mogelijk nog verder teruggaat dan de Romeinen. Niets is in dat opzicht zeker, maar de naam Syrah zou kunnen verwijzen naar de gelijknamige stad in Perzië. Vaststaat dat het een zeer oud druivenras is. Sinds de Romeinen komt de druif in ieder geval voor in het noordelijke Rhônegebied, waar er in de dorpen Hermitage, Cornas en Côte-Rotie legendarische wijnen uit deze druif worden gemaakt. Zo rond 1824 is de druif voor het eerst in de nieuwe wereld geïntroduceerd door de Schot James Busby. En tot op de dag van vandaag worden er met name in zuid-Australië in McLaren Vale en Barossa Valley fantastische Shiraz geproduceerd. De Syrah is nu echter overal in Europa en in de nieuwe wereld een succesvolle druif.
De Syrah is een druif die van warmte houdt en graag groeit op een goed afwaterende bodem. Ze loopt laat uit en rijpt vroeg, zodat ze voorbehouden is voor warme streken. De druif geeft krachtige tannines en is rijk aan kleur en extract. De Syrah is ongelooflijk veelzijdig. Hij kan jong drinkbare fruitige wijnen geven en complexe wijnen die lang kunnen rijpen. Het is een wijn die heerlijk kan zijn als mono-cépagewijn en, maar ook veel in blends wordt gebruikt vanwege zijn structuur, kracht en aroma’s. Hij kan met of zonder opvoeding op eikenhout. Zo zijn er veel verschillende stijlen mogelijk. De gerijpte mono-cépages uit het Rhônegebied hebben florale aroma’s met viooltjes, aangevuld met donker bosfruit en vaak een pepertje. De jong drinkbare niet houtgerijpte versies zijn weer lekker fruitig en sappig. De Australische wijnen kunnen uitblinken in zachtheid met nuances van koffie en chocolade.