Il Poggione

Wijnhuis Il Poggione: een van de oudste en toonaangevende wijnhuizen uit Montalcino

Il Poggione dateert van de late jaren ’90 van de 19e eeuw. Het was Lavinio Francheschi, een landeigenaar uit Florence die zijn oren goed gebruiktetoen een veeboer vertelde over de schoonheid en vruchtbaarheid van het gebied rond Montalcino. Lavinio bezocht de streek en raakte opslag verliefd op de landschappen en de mensen die er woonden en werkten. Hij besloot er land te kopen en er een wijnboerderij te stichten in Sant’Angelo in Colle, ongeveer 10 km ten zuiden van Montalcino.

Een eeuw later wordt het bedrijf met dezelfde passie voortgezet door zijn erfgenamen Francesco en Livia. Het landgoed Il Poggione is inmiddels een van de grootste bedrijven in de gemeente Montalcino met 600 ha, waarvan 125 ha wijngaarden, 70 ha olijfgaarden, bouwland en bossen. Il Poggione gebruikt oude Sangiovese-klonen en heeft deze al lang geleden geïntroduceerd in het wijngebied rond Montalcino en staat daarmee mede aan de bakermat van de wereldberoemde Brunello di Montalcino.

De Sangiovese-druiven zijn afkomstig van wijngaarden die liggen op wisselende hoogtes van 150-450 m boven zeeniveau. Dit geeft een groter verschil tussen dag- en nachttemperaturen tijdens de rijpingsperiode van de druiven. Dit komt de aroma-expressie en optimale zuurgraad in de wijn ten goede. De wijngaarden worden met respect voor de natuur behandeld. Gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt tot het absolute minimum beperkt. Niet alle trossen aan de wijnstok mogen meedoen. Een deel van de trossen worden tijdens de rijpingsperiode van de stokken verwijderd (trosdunning) om de overblijvende druiven beter te laten groeien en rijpen. Alle druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd.

Scroll naar boven