Een witte druivensoort, oorspronkelijk uit het Loiredal, waar ze al beschreven is sinds het jaar 845! Een moeilijke druivensoort ook in de verbouw ervan en mede daardoor heeft ze in Frankrijk lang in de schaduw gestaan van de Sauvignon blanc en de Chardonnay. Onder consumenten was ook een gebrek aan belangstelling. Desondanks bleef men in de Loirestreek in hun Chenin geloven en in de wijze waarop ze er wijn van maakten. Mits men de opbrengsten van deze druif klein houdt, levert het slanke droge wijnen op met een mooie minerale stijl. Later ontdekte men door de toegenomen vraag naar zoete witte wijnen, dat er ook met name in de Vouvray, wanneer dit laat rijpende druivenras de ochtenddouw in de herfst moet trotseren, er mogelijkheden voor edelrot ontstaan. De gebotritiseerde wijnen die dat oplevert hebben een grote kwaliteit en diepgang en hebben mede de Chenin-blanc weer op de wereldkaart kaart gezet. In Zuid-Afrika is het zelfs de belangrijkste witte druif, waar de druivensoort en wijn de naam “Steen” heeft. Verder komt de druif nog voor in Californië en Argentinië. De slanke droge Loire-Chenin bezit finesse en mineraliteit. De edelrot-wijnen hebben grote bewaarcapaciteit en hebben op hun best prachtige aroma’s en smaken van honing en noten.