Port
Port of Portwijn vormt een wetenschap op zich. Het is een beschermde naam die voorbehouden is aan Portugal met als herkomst de Douro-vallei die door zijn unieke karakter door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Port is een met alcohol versterkte wijn tot een percentage van 18-20 %. Er komen rode, witte en rosé varianten voor. Ook in andere landen worden Port-stijl wijnen geproduceerd. Zuid-Afrika en Australië zijn daarvan de bekendste producenten.
Classificatie:
Ruby Port: een basiskwaliteit port. Jong gerijpt in betonnen of RVS vaten. Fruitig en zoet van karakter
Tawny Port: een basiskwaliteit Port. Als ruby, maar dan houtgerijpt
Vintage Port: een jeugdig (blijvende) Port. Slechts 2 jaar na vinificatie gebotteld. Een Port van een hoge kwaliteit en van de beste jaargangen met een lang bewaar- en rijpingspotentieel. Altijd met jaargangsaanduiding.
Single Quinta Vintage Port: de mindere Vintage-jaren, maar wel van de beste (Vintage) Quinta’s.
Late Botlled Vintage Port (LBV): een goedkopere soort Vintage Port. Een Portwijn met een stevige body, fruitig. Minimaal 4 jaar gerijpt in vat en/of cuve. Kenmerk is de jaargangaanduiding als bij Vintage Port.
Colheita Port: een minimaal 8 jaar op hout gerijpte Port met zeer lang bewaarpotentieel. Altijd met jaargangaanduiding.
Witte Port: in verschillende stijlen. De beste zijn de oudere houtgerijpte versies.