Vragen over wijn

wijn als je zwanger bent

Wijn is geen goede combinatie met zwangerschap. Sterker nog, wijn is geen goede combinatie met de gehele voortplantingscyclus. Het mannelijke sperma verminderd de hoeveelheid en de kwaliteit van de zaadcellen, waardoor enerzijds de kans op het ontstaan van een zwangerschap wordt verminderd, anderzijds de kans op miskramen vergroot. Als de blijdschap dan daar is dat […]

wijn als je zwanger bent Lees verder »

Edele rotting – wat is dat?

In de wijngaard zijn er tal van schimmels en andere ziekten die een bedreiging vormen voor de rijping van de druif. Eén van die schimmels is Botrytis Cinerea. Als de druiven zijn gebarsten in de tros of anderszins zijn aangetast, zal deze schimmel grijsrot veroorzaken, waardoor de oogst verloren kan gaan. Onder heel bijzondere omstandigheden

Edele rotting – wat is dat? Lees verder »

Houtgerijpte wijnen

Bij de wijnproductie kunnen verschillende materialen gebruikt worden om er de vergisting en daarna de rijping in te laten plaatsvinden voordat de wijn wordt gebotteld. Een belangrijk onderscheid zijn inerte materialen zoals glas en roestvrij staal en anderzijds natuurlijke materialen zoals hout en aardewerk. Het grote verschil zit hem bij de rijping van wijn in

Houtgerijpte wijnen Lees verder »

Wat is de Appassimento-techniek?

De Appassimento-techniek is een reeks van processen om een stijl van wijnen te beschrijven die bijzonder intens en geconcentreerd van karakter zijn. Appassimento staat nagenoeg synoniem aan de ripasso-methode omdat dit de belangrijkste methode is om Passito-wijnen te verkrijgen. Bij de ripasso-techniek ondergaan de druiven na de oogst een tussenstap van extra droging, alvorens tot

Wat is de Appassimento-techniek? Lees verder »

Waarom wijn liggend bewaren?

Wijnen met kurkafsluiting die gekocht worden om nog een tijd in de kelder te rijpen moeten liggend worden bewaard. Bij liggende flessen blijf de kurk in contact met de wijn en voorkomt dat de kurk uitdroogt. Uitgedroogde kurken worden poreus, laten op den duur te veel zuurstof door waardoor de wijn oxideert. Bovendien breken ze

Waarom wijn liggend bewaren? Lees verder »

Waarom wordt wijn gedecanteerd?

Wat is decanteren en waarom doen we dat? Decanteren is het overschenken van wijn in een karaf. Dit kan om twee redenen gebeuren. Simpelweg het overgieten van een wijn in een mooie karaf om esthetische redenen wordt in de praktijk karafferen genoemd. Het overschenken om de wijn van bezinksel te scheiden noemen we decanteren. Als

Waarom wordt wijn gedecanteerd? Lees verder »

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Champagne is een streek in Frankrijk waar de gelijknamige mousserende wijn gemaakt wordt volgens een methode die in de 17-e eeuw is ontwikkeld door een bekende Monnik uit de streek, Dom Perignon. Hij ontwikkelde de kunst om de bij de vergisting van druivensap vrijkomende koolzuur te "vangen" in de fles. Deze methode staat bekend als

Hoe wordt Champagne gemaakt? Lees verder »

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Rosé wordt altijd gemaakt van rode druiven. De rode kleurstoffen zitten in de schil van de druiven, terwijl het sap in 95% van de rode druivenrassen blank is. Zodra de druiven na de oogst geperst worden beginnen de schillen hun kleurstoffen aan het sap af te geven. Voor blanc-de-noir (witte wijn uit rode druiven) wordt

Hoe wordt rosé wijn gemaakt? Lees verder »

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt gemaakt van witte of rode druiven. Witte druiven en 95% van de rode druiven hebben blank sap. Na de oogst worden de druiven direct geperst en worden de schillen gescheiden van het sap. In het geval men uitgaat van rode druiven is dit een essentiële stap in het proces omdat de in

Hoe wordt witte wijn gemaakt? Lees verder »

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rode wijn wordt altijd gemaakt van rode druiven. Het sap van rode druiven is in 95% van de druivenrassen blank. De rode kleurstoffen (anthocyanen) zitten in de schil van de druif. De druiven worden direct na de oogst geperst. De pulp die dit oplevert wordt inclusief de schillen vergist en wordt dan ook pulpgisting genoemd.

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Lees verder »

Hoe wordt wijn gemaakt?

Wijn wordt gemaakt door vergisting van de in druivensap aanwezige suikers. Deze worden in de vrucht gevormd via de bladgroenkorrels in het blad. Bladgroenkorrels zijn kleine “energiecentrales” die zonlicht kunnen vastleggen in de chemische energievorm suikers. Deze suikers kunnen op verschillende manieren weer worden afgebroken, waarbij de energie weer vrijkomt. Vergisting is zo’n manier. Het

Hoe wordt wijn gemaakt? Lees verder »

Wat is wijn?

Als we over wijn spreken, zonder voorvoegsel, hebben we het over vergist druivensap. Uit alle suikerhoudende vruchten kan in principe wijn worden gemaakt. Bekende voorbeelden zijn Appelwijn, Cider en Vlierbessenwijn.

Wat is wijn? Lees verder »

Scroll naar boven