Wat is decanteren en waarom doen we dat?
Decanteren is het overschenken van wijn in een karaf. Dit kan om twee redenen gebeuren. Simpelweg het overgieten van een wijn in een mooie karaf om esthetische redenen wordt in de praktijk karafferen genoemd. Het overschenken om de wijn van bezinksel te scheiden noemen we decanteren. Als wijn oud wordt polymeriseren tannines vaak en zetten zich af op de bodem van de fles, vaak in combinatie met wijnsteenzuur. In witte wijn ziet men het wijnsteenzuur soms als witte kristallen op de bodem van de fles liggen. Bezinksels zijn geen verontreinigingen, maar het gevolg van een normaal fysisch proces. De wijn is gewoon drinkbaar. Filtratie van de wijn voor het bottelen kan bezinksel voorkomen, maar neemt ook iets van de aromatische stoffen van de wijn weg. Daarom wordt er bij bij voorkeur zo weinig mogelijk gefilterd.
Hoe moeten we decanteren?
Als de wijn uit liggende toestand uit kelder wordt gehaald, doe dat bij een oude wijn bij voorkeur een dag van tevoren. Zet de fles rechtop zodat het bezinksel terug naar de bodem kan zakken. Open de wijn in het geval van een oude wijn ongeveer een uur voor het nuttigen ervan om zo weinig mogelijk invloed van de zuurstof te hebben. Decanteer dus voorzichtig. Laat de wijn niet klotsen! In het geval van jonge wijn let dit minder nauw. Jonge wijn zit vaak wat “op slot”. Men bedoelt hiermee dat aroma’s zich nog moeilijk onthullen. Enige invloed van zuurstof kan hierbij zelfs helpen en kan een reden voor karafferen zijn. Dit kan gerust enkele uren voor het drinken van de wijn.