Verdejo is een witte druivensoort die haar oorsprong heeft in de Streek Rueda in het Noord-Westen van Spanje. Een streek waar de verkoelende invloeden van de Atlantische oceaan typerend zijn. Tot de druifluis-epidemie aan het einde van de 19e eeuw, was het in Rueda een algemene soort, maar door de epidemie werd bijna de hele wijnbouw in West-Europa van de kaart geveegd. Het was het befaamde wijnhuis Marques de Riscal die de druivensoort her-introduceerde in de jaren ’80 van de 20e eeuw. Met succes, want de Verdejo is een aromatische druif die prachtige aromatische wijnen kan geven met hints van peer en steenvruchten. Met dat gegeven is het een mooie druif om te blenden me die andere aromaat, de Sauvignon blanc, wat dan ook veel gebeurt. De regels voor een DO wijn schrijven namelijk voor dat de blends voor minimaal 50% uit Verdejo moeten bestaan. Meestal vormt de wijn de aromatische toevoeging aan de druif met de hoge opbrengsten, de Viura, maar die met de Sauvignon blanc zijn het meest interessant. Een goede Verdejo kan bij lange rijping op de fles mooie hints van honing en noten geven. Houdt u van Sauvignon blanc, probeer dan ook eens een Verdejo. Het zal u bevallen!