Sauvignon blanc is wellicht de meest populaire witte druivensoort in de wereld en wordt ook in alle wijnregio’s wereldwijd verbouwd. Hoewel de Sauvignon blanc in Nieuw-Zeeland haar intrede deed in de jaren ’70 van de vorige eeuw, mag hun Sauvignon best als dé standaard voor de enorme potentie van deze druif worden beschouwd, ondanks dat de oorsprong van de druif in Frankrijk ligt en in Bordeaux en de Loire-streek ligt met de beroemde Sancerre en Pouilly-fumé op kop. Nergens ter wereld geeft de Sauvignon blanc van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland zoveel expressie aan de wijn. Scherp en groen, sterk aromatisch met hints van vers gemaaid gras, brandnetel, kruisbessen en groene paprika. Scherp op de tong met een strelende zuurgraad. Niet te vergelijken met enige andere wijn. In Chili bijvoorbeeld, zijn de Sauvignons anders. Ze worden koeler vergist om meer expressie van tropisch fruit te krijgen en in Frankrijk wordt zoals gewoonlijk meer aan de terroir-benadering vastgehouden. In de dorpen Pouilly en Sancerre worden de beste franse voorbeelden geproduceerd omdat daar de terroirs rijk zijn aan préhistorische kalk die die slankheid en diepgang geven aan hun wijn, waarbij de Pouilly-fumé meer prikkelend mineraal overkomt vanwege de unieke vuursteen in hun bodems. In de Bordeaux is de Sauvignon blanc een prima mengpartner van de Sémillon-druif in Graves, die in combinatie met de bodems van kiezel een prettige mineraliteit aan de blend geven. In alle geval dient de Sauvignon blanc te groeien en te rijpen in koele gebieden. Op tijd geoogst en zeker niet overrijp, levert de mooiste wijnen op.
Sauvignon blanc’ s vormen ook de standaard voor andere aromatische wijnen zoals de Viognier en die andere, minder gewaardeerde topdruif, de Riesling en wellicht de Verdejo. Maar geen kan de terechte populariteit van de Sauvignon blanc benaderen.