Sangiovese

Sangiovese is een rode druivensoort die overwegend in centraal Italië wordt verbouwd. Ooit werd deze druif aangewezen om de concurrentie met Bordeaux aan te gaan, maar daar mist de druif de constante factor voor. Hiermee bedoel ik

de weerbarstigheid qua groei-omstandigheden, de verschilllende terroirs waarop de druif groeit in Italië en de verschillende klonen die er van zijn. Maak daar maar eens een coherent verhaal van. Op slechts enkele plaatsen in Italië heeft deze druif zijn beroemde status volledig waar kunnen maken en dat is in het Toscaanse Chianti, Montalcino en Montepulciano. In de Chianti-streek zijn de Rufina en Classico de beste. De Brunello di Montalcino is wereldberoemd en de Vino Nobile de Montepulciano volgt kort daarop. Vanwege de hoge status van deze wijnen is de Sangiovese ook elders in de nieuwe wereld in verschillende landen geprobeerd, maar nergens met groot succes. Er zijn gemakkelijkere druiven waar goed mee te scoren valt, zoals de Cabernet sauvignon, Merlot of de eveneens Italiaanse druif, de Primitivo uit Puglia die in de VS succes heeft onder de naam Zinfandel.

Omdat de Sangiovese wat kleur mist wordt deze meestal wat aangevuld met een andere krachtige en kleurende druivensoort als Cabernet sauvignon, Syrah of Canailolo. Buiten Toscane, bijvoorbeeld in Umbrië wordt de druif vaak gemengd met de Sagrantino. Alleen in Montalcino schrijft de DOCG voor dat de Brunello volledig uit Sangiovese moet bestaan.

De smaak van Sangiovese is het best als bitterzoet te omschrijven. We treffen ook tomaat aan, viooltjes, kruiden en thee. Meest kenmerkend is toch wel het zuurtje in de smaak. Deze is altijd aanwezig, of het om een jong te drinken, niet- houtgerijpte versie of om een houtgerijpte versie gaat. De beste bewaarwijn is misschien toch wel de Brunello di Montalcino. Een Sangiovese is bij uitstek een gastronomische wijn. Geweldig bij rood vlees, tomatengerechten en kazen.

 

Sangiovese
SANGIOVESE
Bron: flickr.com
 • koop een fles Ciëlo e Terra, 3 Passo rosso

  Ciëlo e Terra, 3 Passo rosso

  8,99
  0 Reviews
  8,99

  Ciëlo e Terra, 3 Passo rosso  is een prachtige Italian style rode wijn met als hoofdbestanddeel de Sangiovese-druif. Rijk in rood fruit met milde eik-invloed. In de smaak zijdezacht en filmend. Een minimaal zoetje in de smaak. Veel wijn voor de prijs, en dat in een mooi vormgegeven fles.

 • koop een fles Da Vinci - Brunello di Montalcino DOCG

  Da Vinci – Brunello di Montalcino DOCG

  36,40
  0 Reviews
  36,40

  Da Vinci – Brunello di Montalcino DOCG. Zeer verfijnde rode Italiaanse topwijn met een enorme diepgang in de smaak.

 • koop een fles Da Vinci - Chianti Riserva

  Da Vinci – Chianti Riserva DOCG

  13,35
  0 Reviews
  13,35

  Da Vinci – Chianti Riserva DOCG is een prachtige Toscaanse rode wijn met een bouquet van zwarte kersen vanille en kaneel. Een stevige en rijke smaak van pruimen, kers tegen een achtergrond van zachte tannines.

 • -10%

  Decugnano dei Barbi – Villa Barbi Rosso

  9,85
  0 Reviews
  9,85

  Blend uit Orviëto, Umbrië van Cabernet sauvignon, Merlot en Sangiovese . Niet-houtgerijpt en fruitgedreven. Een full-bodied wijn met zachte tannines. Heerlijk bij rood vlees en pasta met vleessaus.

 • Vino Nobile de Montepulciano Riserva

  Il Conventino, Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG – Bio

  19,95
  0 Reviews
  19,95

  Il Conventino, Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG is een houtgerijpte Riserva-variant van oude druivenstokken. Een karaktervolle biologische topwijn met zijdezachte tannines en zeer lange afdronk.

 • koop een fles Di Filippo Properzio

  Vini Di Filippo, Properzio

  15,95
  0 Reviews
  15,95

  Vini Di Filippo, Properzio is een krachtige, Sangiovese Riserva uit Umbrië. Met hints van rood fruit, specerijen en tabak. Topper bij de BBQ.