Tannines zijn natuurlijke chemische verbindingen die voorkomen in druiven en andere planten. Ze behoren tot een groep van verbindingen die bekend staan als polyfenolen. Tannines geven een bittere, drogende sensatie in de mond en spelen een belangrijke rol in de structuur, textuur en smaak van wijn.

In wijn komen tannines voornamelijk voor in de schillen, zaden en stelen van druiven. Tijdens het wijnbereidingsproces komen de tannines vrij uit deze delen van de druif en worden ze opgenomen in de wijn. Dit kan gebeuren tijdens de maceratie, waarbij de druivenschillen en het sap samen fermenteren, of door het gebruik van eikenhouten vaten tijdens de rijping van de wijn.

Tannines hebben een aantal belangrijke effecten op wijn:

    • Structuur

Tannines geven wijn een structuur en textuur. Ze kunnen een gevoel van stevigheid en grip in de mond creëren, waardoor de wijn een zekere “body” krijgt.

    • Bitterheid en astringentie

Tannines dragen bij aan de bittere smaak in wijn en kunnen een samentrekkend gevoel in de mond geven, vergelijkbaar met het gevoel van het drinken van sterke thee. Dit kan de wijn een drogende sensatie geven.

    • Verouderingspotentieel

Tannines spelen een rol bij de veroudering van wijn. Ze kunnen helpen bij het behouden van de structuur en het bewaarpotentieel van rode wijnen waardoor ze zich met de tijd kunnen ontwikkelen en verzachten.

    • Voedselparing

Tannines kunnen een positieve interactie hebben met eiwitten in voedsel. Ze kunnen helpen om de smaken zwaardere gerechten in evenwicht te brengen en de smaak van zowel de wijn als het voedsel te  verbeteren.

Scroll naar boven