Alicante Bouschet is een rode druivensoort dat zijn oorsprong in Frankrijk heeft. Het is een kruising uit 1886 van Henri Bouschet, die een kruising van zijn vader, de Petit Bouschet doorkruiste met de Grenache noir. Het bijzondere aan deze druif is, dat het rood sap heeft (95% van de rode druiven hebben blank sap). Het is een kleine druif met een dikke schil en geeft hoge opbrengsten. De dikke schil geeft nog meer rode kleurstoffen aan het sap dat al rood is en kan daarmee kleur geven aan lichtere blends. Maar een groot nadeel is de hoge gevoeligheid voor valse meeldauw, waardoor deze druivensoort voor de teelt droge omstandigheden nodig heeft. Daarom komt de druif in Frankrijk niet zo veel meer voor, maar vindt tegenwoordig grote waardering in Portugal, waar de druif onder het synoniem Baga bekend is en op grote schaal geteeld wordt in de regio’s Bairrada, Tejo en Alentejo. Verder komt de druif voor in de VS en in Chili.
Wijnen van de Alicante Bouschet hebben een diepe kleur, hebben een mooie tanninestructuur en hebben een relatief hoge zuurgraad. De smaak is rijk met bessen, gedroogde pruimen, tabak en koffie. Mono-cépagewijnen hebben een groot potentieel om te ouderen waarbij de tannines verzachten. In Portugal wordt de druif ook vaak geblend met Touriga nacional en Aragonez (Tempranillo)