Franse wijn

Frankrijk staat bekend om zijn oude wijncultuur. Het waren de Feniciërs die tussen 1500 en 300 BC vanuit de havens van Sidon en Tyrus (Israël) via de Middellandse zee wijn en wijnstokken leverden aan de Franse havens Antipoles (Antibes) en Marsala (Marseille). Via de rivieren (Rhône) gingen de wijnstokken verder landinwaarts. Hoewel de Feniciërs ook de Middellandse zeehavens in Griekenland en Spanje aandeden, wordt Frankrijk beschouwd als de bakermat van de moderne wijnindustrie. Niet in de laatste plaats omdat gedurende de Middeleeuwen de vele aanwezige kloosters er de wijncultuur voor het nageslacht behielden.

Frankrijk produceert enkele van ‘s werelds meest gewaardeerde wijnen, met een enorme diversiteit aan stijlen en smaken. Dit alles komt door de verschillende wijnregio’s van het land, die elk hun eigen unieke terroir hebben. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste wijnregio’s van Frankrijk, hun druiven en wijnen.

Bordeaux: gelegen aan de oevers van de rivier de Garonne, is Bordeaux een van de meest beroemde wijnregio’s ter wereld. De regio staat bekend om zijn rode wijnen, voornamelijk gemaakt van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De wijnen van Bordeaux staan bekend om hun complexiteit en diepe smaken, en worden vaak beschouwd als enkele van de beste wijnen ter wereld.

Bourgogne: gelegen in het oosten van Frankrijk, is Bourgogne de thuisbasis van enkele van ‘s werelds meest gewilde wijnen, zoals Chablis, Meursault en Gevrey-Chambertin. De wijnen van Bourgogne worden gemaakt van druivensoorten zoals Pinot Noir en Chardonnay en staan bekend om hun elegantie en finesse.

Champagne: de regio Champagne, gelegen ten oosten van Parijs, is beroemd om zijn mousserende wijn, die exclusief in deze regio wordt geproduceerd. De wijn wordt gemaakt van druivensoorten zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier en wordt gekenmerkt door zijn verfijnde bubbels en delicate smaken.

Loire-vallei: de Loire-vallei, gelegen in het centrum van Frankrijk, produceert voornamelijk witte wijnen van druivensoorten zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. De wijnen van de Loire-vallei staan bekend om hun frisheid en fruitige smaken.

Rhône-vallei: gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is de Rhône-vallei de thuisbasis van enkele van de meest krachtige en intense rode wijnen van het land. De wijnen worden gemaakt van druivensoorten zoals Syrah, Grenache en worden gekenmerkt door hun donkere kleur en complexe smaken.

Andere belangrijke wijnregio’s in Frankrijk zijn onder meer de Elzas, Languedoc-Roussillon en de Provence. Elke regio heeft zijn eigen unieke terroir en produceert wijnen met een onderscheidend karakter en smaakprofiel. De diversiteit van Franse wijnen maakt het een van de meest fascinerende en gewaardeerde wijnlanden ter wereld.

Scroll naar boven