Grenache blanc

Het belang van deze witte druivensoort voor de wijnbouw is meer gelegen in de historie als in de kwaliteit. Als Garnaxta blanca ontstaan in de wijngebieden rond Barcelona heeft de druivensoort haar weg gevonden in Zuid-Frankrijk en wordt er nog steeds veelvuldig aangeplant. Grenache blanc kan namelijk buitengewoon goed tegen de plaatselijke hete omstandigheden en mistralwinden. Voor noordelijker gebieden is de druif juist niet geschikt, vanwege de gevoeligheid voor grijsrot. Juist daarom komt Grenache-blanc alleen nog veel voor in Zuid-Frankrijk en op Corsica. Mits de opbrengsten worden beperkt, kan het hoog-alcoholische wijnen opleveren vanwege het hoge suikerpotentieel in de rijping. Het zuurgehalte in de druif is echter te laag, waardoor de druif eigenlijk alleen geschikt is als mengdruif in blends of om er als mono-cépage wijn zoete wijnen van te maken .

onrijpe Grenache blanc
GRENACHE BLANC (onrijp)
Bron: Altavins.com

Grenache blanc
rijpe GRENACHE BLANC – goudgeel van kleur
Bron: Altavins.com

Scroll naar boven