Lambrusco

Lambrusco is een rode inheemse druivensoort in het noorden van Italïe. Met name in Emilia Romagna en het naastgelegen Piemonte. De soort bestaat al lang, heeft  vele variaties ontwikkeld, waardoor er momenteel wel zo’n 60 subvariëteiten bestaan. Vaak dragen ze de naam van hun eigen DOC’s, bijvoorbeeld Lambrusco Salamino di Santa Croce, -di Sorba of -Grasparossa di Castelvetro.

De bekende Lambrusco-wijn heeft weliswaar dezelfde naam, maar wordt niet altijd meer (volledig) van de  gelijknamige druif of een van zijn sub-variëteiten gemaakt. Bijmenging met soorten als Ancelotta, Montericco en Marani komen voor, met name in de DOC Lambrusco Reggiano. Vaak om zoetreserve toe te voegen voor een lichtzoete Lambrusco-variant.

Vroeger werd een heerlijke rode mousserende Lambrusco gemaakt via de Champagne-methode (methode traditionelle), waarvan een tweede gisting
op de fles het belangrijkste kenmerk is. Begin jaren ’80 van de vorige eeuw werd deze wijn zo populair, (met name in de Verenigde Staten) dat de bewerkelijke traditionele vergistingsmethode het lastig maakte om aan de enorme vraag te voldoen. Sindsdien wordt de methode Charmat gebruikt, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote stalen tanks. Goedkoper in productie, zonder dat aan kwaliteit hoeft te worden ingeleverd. Deze hangt meer af van de kwaliteit van de druiven zelf. Als de druiven voldoende rijping krijgen, zorgt de rijkdom aan fenolische extracten voor wijnen met een mooi droog-fris aroma of lichtzoet met een heerlijk aardbeien-aroma.

Scroll naar boven