Marsanne

Marsanne is een witte druivensoort die oorspronkelijk voorkomt in Zuid-Frankrijk en op kleinere schaal in Australië, Zwitserland en de USA (Californië). De Marsanne is een druivensoort dat hoge eisen stelt aan het klimaat om goed te rijpen. De opbrengst is hoog, maar dient beperkt te worden door kort te snoeien anders levert het saaie wijnen op. Het uiterste zuiden van Frankrijk is te heet voor deze druif en levert derhalve de beste wijnen op in de noordelijke Rhône-streek, grofweg zo tussen Lyon en Valance. De bekendste kwaliteitswijnen uit die streek zijn die uit Hermitage en Crozes-Hermitage. De wijn moet jong gedronken worden. Een goede Marsanne is heerlijk. Mineraal en met subtiele smaken van citrus en perzik. Geouderd (alleen de topwijnen) ontwikkelen ook heerlijke smaken van kweepeer, noten en honing. Een gemiddelde Marsanne heeft weliswaar aroma, maar is wat flauw in smaak en wordt dan ook vaak geblend met Viognier, waarmee het een goede combi is.