Duitse wijn

Een pleidooi voor Duitse wijn:
de Duitse wijnbouw bestaat al sinds de Romeinen de Riesling in Duitsland brachten. Er worden wijnen geproduceerd met hetzelfde vakmanschap als in de autoindustrie. De gemiddelde kwaliteit van duitse wijn is hoog. De Pinot Noirs uit Baden hebben minstens een even hoge kwaliteit als die uit het naastgelegen Bourgogne. De Moezel ligt op zo’n 400 km van Nederland en is werelderfgoed met zijn steilgelegen door leisteen gedomineerde wijngaarden. Het levert Rieslings op van hoge kwaliteit. Tintelend fris en diepgaand.

Innovatieve kracht.
Met het Julius Kühn Instituut Geilweilerhofen en University Geisenheim beschikt Duisland over twee top-instiututen op het gebied van wijnbouw-ontwikkeling, waar de beste nieuwe klonen van bestaande druivenrassen worden ontwikkeld. Recenter is de ontwikkeling van PIWI’s (Pilzwiderstandsfähige rebsorten), die ook in de nog jonge Nederlandse wijnbouw in opmars zijn. Schimmeltolerante rassen die biologische wijnbouw zoveel makkelijker maken.

Weingut Eugen Schönhals – biologische topkwaliteit

Een van de producenten die naast traditionele druivenrassen vol inzet op PIWI’s, is de sympathieke wijnbouwer Eugen Schönhals. Zijn wijndomein ligt in het hart van Rheinhessen, het oude stroomdal van de Rijn met zijn vruchtbare bodem van Löss en riviersedimenten. Met 13 Ha. weinbouwareaal produceert wijndomijn Schönhals er sinds 1951 wijnen met hart voor natuur en omgeving. Zijn opvatting over wijnen, “zo natuurlijk mogelijk, met behoud van de soortspecifieke eigenschappen van de wijnstok”. Dat levert witte wijnen op die herkenbaar fruit opleveren in aroma en smaak. Ze zijn fris en dorstlessend. De rode wijnen rijpen maximaal 3 jaar op eikenhout. Ze zijn te typeren als karaktervol en econcentreerd, maar nooiit als robuust, eerder rond en altijd met behoud van fruitigheid. De wijnen van Eugen Schönhals, internationaal gewaardeerd met jaarlijkse vakprijzen, zullen u bijblijven.

Scroll naar boven