Furmint is dé witte druivensoort van Hongarije. Het druivenras is al eeuwen belangrijk in de Hongaarse wijncultuur. Beroemd om de zoete Tokay-wijnen die er van gemaakt worden. Het gaat hierbij om de gebotrytiseerde druiven van de Furmint. Door de hoge zuurgraad van dit druivenras wordt een prettig tegenwicht geboden aan het in-zoete karakter van de Tokay-wijnen. Probleem bij de oogst is dat er per tros gebotrytiseerde druiven voorkomen naast niet aangetaste druiven. Arbeidsintensieve selectie per tros kan dus het devies. Dat maakt Tokay-wijnen uit volledig gebotrytiseerde Furmint dan ook zo duur. Het is dan ook makkelijker om de arbeidsintensieve voorselectie van de door edelrot aangetaste druiven achterwege te laten en deze gewoon mee te nemen in de vinificatie. Dit levert goedkopere half-zoete varianten van de Tokay-wijn op die ook bijzonder interessant kunnen zijn. Droge varianten komen ook voor, met name in de Somlo-regio in het Noord-westen van Hongarije.
De smaak van Tokay:
de steeds populairder wordende droge varianten van de Furmint-wijnen zijn wat rokerig met tonen van sinaasappel, peren en limoenschil. Tokay kan goed ouderen vanwege de hoge zuurgraad. Deze wijnen worden bruiner van kleur en ontwikkelen een kruid- en nootachtig karakter. De zoete(re) varianten zijn intens en rijk van smaak met een diepe nawerking in de mond. We treffen daarin weelderige hints van zwarte thee, honing, abrikozen en marsepein.