Hétszõlõ Tokaj Aszú 5 Puttonyos

 32,95

Hétszõlõ Tokaj Aszú 5 Puttonyos  is een intens geconcentreerde dessertwijn van gebrotiseerde druiven, met hints van Vlierbloesem, abrikoos, honing, toast en noten. Een topwijn bij Foie gras en blauwe schimmelkazen.

tokaj-hétszolo

 

HÉTSZOLO – TOKAY ASZÚ – (0,5 liter)

5 Puttonyos
Aszú-wijnen zijn de honingzoete edelrot-dessertwijnen van de Tokaj. 5 Puttonyos (punten) staat voor het aantal manden geplukte druiven om 1 liter Aszú-wijn te kunnen produceren. In de praktijk komt dit neer op de hoeveelheid restsuiker in de wijn. zie ook de beschrijving op Wikipedia. 5 punten is de op één na hoogste klasse in de Aszú-classificatie.

Deze wijn is afkomstig van de op het zuiden gelegen oudste single-vineyard die al stamt uit het jaar 1502 toen 6 overige percelen aan het landschap van Hétszolo werden toegevoegd. Daar waar de vulkanische ondergrond met rivierlöss is afgedekt. 

Vinificatie:
de gebotritiseerde en gedroogde druiven worden in manden aangevoerd en ondergaan een vergisting, gevolgd door rijping van de visceuze wijn in eikenhouten vaten. Na 2,5 jaar worden de wijnen gebotteld.

Smaakomschrijving:
De wijn oogt goudkleurig. De neus is complex met tonen van  met abrikoos, citrusvruchten en  meloen aangevuld met honing en  noten. Op het palet dik, rijk en vol van smaak met hints van tutti-frutti, walnoot, gevolgd door een vleugje karamel en vanille. Het hoge suikergehalte wordt gecompenseerd door de frisse zuurgraad.

Wijn/Spijscombinaties:
Foie gras of zelfs wat pittige oosterse gerechten. Past goed bij romige, nootachtige of fruitige
desserts en blauwe schimmelkazen.

Serveren: 10 – 12 °C

Horizon: 30 jaar +

Overige informatie:
Alcohol: 11,0%
zuurgraad: 10,1 g / L
restsuiker: 151,4 g / L

Inhoud: 0,5 l

Wijnhuis

Land van herkomst

Hongarije

Streek

Tokaj-Hegyalja

Druivensoort

Oogstjaar

2013

Biologische wijn

Ja

Bekroningen

Decanter World Wine Awards 2015: GOLD

Anderen bekeken ook

Scroll naar boven