Johanniter

Johanniter is een sinds 1968 bestaand wit druivenras dat onder de z.g.n. PIWI’s valt, een afkorting voor schimmeltolerante rassen. Hiermee wordt de biologische teelt van druiven eenvoudiger. Sproeien met schimmelbestrijdingsmiddelen is immers niet meer nodig of kan tot het minimum worden beperkt en wordt evt. pas ingezet bij curatieve ingreep. Preventief spuiten is nauwelijks nodig.

De Johanniter heeft de Riesling als een van de kruisingsouders. In de wijngaard is de gelijkenis heel duidelijk met de typische dichte trossen die vroeg in de rijping nog losse bessen geven, maar die eenmaal gerijpt als dobbelsteentjes tegen elkaar gedukt zitten. Het smaaktype is ook vergelijkbaar met dat van de Riesling. Fruitig en met een vol palet aan aangename zuren. In wijngaard Markvallei in Strijbeek vormt deze druivensoort een blend met Solaris en Souvignier gris die beiden neutraler in zuur zijn.

Johaniter
JOHANNITER
bron: Rebschule Freytag
Scroll naar boven