Susumaniello is een fascinerende druivensoort die zijn oorsprong vindt in de zonovergoten regio Puglia in Zuid-Italië. Deze druif, ook wel bekend als de “zwarte donder”, heeft de afgelopen jaren internationale aandacht getrokken vanwege zijn unieke karakter en potentieel voor het produceren van kwaliteitswijnen.

De Susumaniello-druif staat bekend om zijn diep donkerrode kleur en dikke schil, wat resulteert in wijnen met een intense kleur en een indrukwekkende structuur. Hoewel de druif ooit bijna was uitgestorven, heeft hij een opmerkelijke comeback gemaakt dankzij de inzet van lokale wijnmakers die zijn potentieel hebben herontdekt.

Wat deze druif echt onderscheidt, is zijn levendige zuurgraad en uitgesproken aroma’s. In de wijnen gemaakt van Susumaniello kunnen aroma’s van donker fruit, zoals zwarte kersen en pruimen, worden waargenomen, samen met tonen van specerijen en mediterrane kruiden. Het heeft vaak een aangename frisheid en een evenwichtige tanninestructuur, waardoor het zowel geschikt is voor jonge wijnen als voor rijping op de fles.

Susumaniello-wijnen passen goed bij verschillende gerechten. De levendige zuurgraad en fruitige aroma’s maken het een uitstekende keuze om te combineren met gegrild vlees, zoals lamskoteletten of rundvleessteaks. Het kan ook goed samengaan met kruidige gerechten, zoals pasta met tomatensaus of stoofschotels met mediterrane kruiden.

Scroll naar boven