De bakermat van de Malbec ligt in zuid-west Frankrijk, in de Cahors, waar nu nog tenminste 70% van de blends uit deze druivensoort moet bestaan. Ook in de haut-Médoc maakt ze nog een onderdeel uit van de traditionele Bordeaux-blends, samen met Cabernet sauvignon, Merlot en Cabernet-franc. De Merlot is vorstbestendiger en minder gevoelig voor coulure. Na een strenge vorstperiode in 1956 zijn in Bordeaux veel Malbec-stokken gestorven, waarvoor Merlot in de plaats is gekomen. Als cépage-wijn is Malbec in Argentinië het sterkst opgekomen. De eerste stekken verschenen daar vanuit Bordeaux in 1852 en door selectie en klonering is deze druivensoort daar een andere geworden dan in Frankrijk. Een goede Malbec komt van de hoger gelegen wijngaarden in Argentinië en heeft een fruitig aroma van zwarte kers, pruim en viooltjes. Verder komt de Malbec onder de naam Côt nog voor in Chinon in de Loire waar er lichte rode wijnen van worden gemaakt, in Chili, de VS, Australië en Zuid-Afrika.