Wijnbeschrijvingen

Professionele Wijnproeverij

Word jij soms ook gek van die wijnbeschrijvingen? Helpt het je bij de aankoop van wijn, of is het allemaal onzin? Het gaat van buxus en citrus in de neus tot toffee of pruim op het palet. Weet jij braam van kers in het glas te onderscheiden? In professionele kringen heb ik ooit de term “dode muis” voorbij zien komen. Het moet niet gekker worden. Alle gekheid op een wijnstokje. Al deze dichterlijke wijnbeschrijvingen zijn ook weer geen totale onzin. De vraag is toch of je daar als consument iets mee opschiet. Waar dan wel op te letten?

Een cursus in een notendop

Allereerst kun je eens kijken of de wijn is beschreven als uitgesproken gastronomisch of als apéritiefwijn. Houtgerijpte wijnen zijn vaak gastronomisch, passend bij wat stevigere gerechten. Licht op hout gerijpte wijnen, wijnen gerijpt op oude houten vaten en wijnen zonder houtinvloed (gerijpt op Roestvrij staal) zijn per definitie fruitiger en toegankelijker; breder inzetbaar ook. Prima geschikt als apéritiefwijn. Hout verdringt fruit. Altijd! Hout voegt meer tannines aan de wijn toe en werkt adstringerend (samentrekkend) op de slijmvliezen, prima bij winterkost en rood vlees, maar als je gewoon een lekker wijntje wil drinken, zit je niet te wachten op een strakke bek.

Soms hoor ik mensen wel eens zeggen. “ik houd van Zuid-Afrikaanse wijn”. Ieder zijn mening, maar in principe is dit een onzinnige uitspraak. Er bestaat namelijk geen “landelijke smaak”. Er is wel regiospecificiteit, maar dat is heel iets anders. Een Bourgogne is nu eenmaal geen Bordeaux. Belangrijk is het om eerst te leren welke druivensoorten jouw voorkeur hebben. Als je nou echt een keer wilt variëren, koop dan mono-cépagewijnen (wijn gemaakt van één druivensoort). Geen Blend (cuvée). Koop een keer tegelijk een Cabernet-sauvignon, een Pinot-noir en bijvoorbeeld een Duitse Dornfelder als rode wijn en trek ze tegelijk open! Voor de witte wijnen kies je een Chardonnay, een Duitse Riesling en een Sauvignon blanc. Schenk ze in en wals ze licht. Niet schudden! Eerst afzonderlijk de aroma’s waarnemen en pas daarna afzonderlijk proeven. Schrijf alles op en gebruik gerust je eigen termen en associaties. Op deze manier zulke je de verschillen tussen de wijnen bewuster waarnemen. Je ontdekt gegarandeerd welk smaakprofiel het beste bij jou en jouw gelegenheid past.

Het beschrijven van wijn is geen onzin, maar blijft wel subjectief. Het lezen van een boekje over de belangrijkste wijnfeiten voor beginners helpt je om wijn te leren beoordelen; over de keuze van het glas, de ideale schenktemperatuur en waarom oude wijnen gedecanteerd moeten worden. Een must-have voor elke beginnende wijnliefhebber.

Succes!

Robert Husson 22-05-2020

Scroll naar boven