Wijnbeschrijvingen

Wijnbeschrijvingen, zin of onzin

Wordt jij soms ook gek van die wijnbeschrijvingen. Helpt het je bij de aankoop van wijn, of is het allemaal onzin? We kennen het allemaal. Het gaat van buxus en citrus in de neus tot toffee of pruim op het palet. En weet jij nou eigenlijk braam van kers in het glas te onderscheiden? Onder professionele proeverijen komt “dode muis” zelfs als term voorbij, bij een wijn met een productiefout. Nou weet ik niet of u ooit een dode muis geproefd hebt? Ik in ieder geval niet. Al zit er waarheid in deze dichterlijke wijnbeschrijvingen, het is de vraag of jij daar als consument nou echt je keuze op kunt baseren. Waar dan wel op te letten?

Een cursus in een notendop!

Allereerst kunt u eens kijken of de wijn is beschreven als uitgesproken gastronomisch of als apéritiefwijn. Houtgerijpte
wijnen zijn vaak gastronomisch, passend bij wat stevigere gerechten. Licht op hout gerijpte wijnen, wijnen gerijpt op oude houten vaten en wijnen zonder houtinvloed (gerijpt op Roestvrij staal) zijn per definitie fruitiger en toegankelijker; breder inzetbaar ook. Prima geschikt als apéritiefwijn. Hout verdringt fruit. Altijd! Hout voegt meer tannines aan de wijn toe en werkt adstringerend (samentrekkend), ook ideaal bij winterkost en rood vlees, maar als je gewoon een lekker wijntje wil drinken, zit je niet te wachten op een strakke bek.

Soms hoor ik mensen wel eens zeggen. “ik houd van Zuid-Afrikaanse wijn”. Dat vind ik erg knap. Laat je niet misleiden.
Er bestaat geen (bekend) wijnland met zo’n gebrek aan wijndiversiteit, dat het wijnland als geheel gekwalificeerd kan worden. Er bestaat vrijwel geen landelijke specificiteit, wel regiospecificiteit. Een Bourgogne is nu eenmaal geen Bordeaux. Belangrijk is het om eerst te leren welke druivensoorten uw voorkeur hebben. Als je nou echt een keer wilt variëren, koop dan cépagewijnen (wijn gemaakt van één druivensoort). Geen Blend of m.a.w. cuvée. Neem een keer in één keer een Cabernet-sauvignon (nou ja, met een beetje Merlot erbij mag het een Bordeaux-cuvée zijn), een Bourgogne (Pinot-noir) en bijvoorbeeld een Duitse Dornfelder als rode wijn. Voor de witte wijnen kies je een Chardonnay, een Duitse Riesling en een Sauvignon blanc. Probeer het aroma (neus) en de smaak afzonderlijk te onderscheiden. Je treft dan zes flessen wijn, met zes grote verschillen. Je ontdekt gegarandeerd welk smaakprofiel het beste bij jou en jouw gelegenheid past.

Het beschrijven van wijn is geen onzin, maar blijft subjectief. Het lezen van een boekje over de belangrijkste wijnfeiten voor beginners, leert je zelf te beoordelen; over de keuze van het glas, de ideale schenktemperatuur en waarom oude wijnen gedecanteerd moeten worden. Een musthave voor elke beginnenede wijnliefhebber.

Succes!

Gerelateerde blogs