Gamay is de rode druivensoort uit de Beaujolais, een gebied dat direct ten zuiden van de Bourgogne ligt. Internationaal is de Beaujolais het bekendst om zijn primeurwijnen, die via de macéracion Carbonique worden geproduceerd. In het kort komt het hierbij neer op vergisting in gesloten tanks waar de druiven zonder kneuzing met de hele tros ingaan. De koolzuur kan daarbij niet verdwijnen via een waterslot, zoals gebruikelijk is bij de standaard manier van wijn maken. Dus worden de druiven barsten open door de zich opbouwende koolzuurdruk in het vat. Het levert de zeer fruitige primeurwijnen op die jong gedronken moeten worden. Via de standaardmethode gevinifieerd leveren Beaujolais’ eveneens lichte wijnen op die met aroma’s van rood zomerfruit, gedomineerd door aardbeien op het palet, een beetje doet denken aan Pinot noir. De betere Beaujolais’ en Beaujolais-villages met herkomstbenaming als Régnié, Moulin-à-Vent, Morgon, Fleurie, Brouilly en Juliénas zijn op hun best wat geconcentreerder met hints van banaan, peer, kersen, framboos en zwarte peper, maar blijven wijnen met voldoende zuur maar laag in tannine.