tokaj-hétszolo

Tokaj
De wereldberoemde Tokaj-berg is de basis van de absolute top van de Hongaarse wijngaarden, gelegen in het Noorden van het land, dicht bij de grenzen van Oekraïne en Slowakije. De 5 eeuwen lange geschiedenis van de roemrijke zuidelijke wijngaarden van deze berg gaat over het wijn-landgoed Tokaj-Hétszőlő. Van 1502 was het wisselend eigendom van diverse beroemdheden, voordat het sinds 1711 een keizerlijk wijndomein werd, in handen van het Habsburgse Koninklijke huis. Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit ontvingen de wijnen in 1730 s’werelds eerste officiële gecontroleerde  oorsprongsbenadering.

Het Domein Tokaj-Hétszolo
bestaat uit 55 hectare vulkanisch gesteende met een toplaag van löss, gelegen daar waar de rivieren Tisza en Bodrog samenkomen. Dit zorgt voor de unieke omstandigheden waarbij de riviermist in combinatie met warme omstandigheden overdag de schimmel Botrytis Cinerea kan aanzetten tot de unieke edele rotting van de druiven, basis voor de unieke Aszu wijnen van de Tokaj. Hierbij “prikt” de schimmel de druiven lek, waardoor deze hun water zien verdampen in de middagzon en drogen uit, waarbij de suiker behouden blijft en zich concentreert in de druif. Vergisting van deze druiven levert de honingzoete, visceuze en unieke Aszu wijnen op van de Tokaj.

De wijnstijlen van Hétszolo
Al decennia lang worden de druiven op landgoed Hétszőlő biologisch geteeld en bestaat naast enkele lokale druivenrassen voor 75% uit de druivensoort Furmint. Ze produceren 3 wijnstijlen. Aan de basis staan de wijnen die rijp geoogst vergist worden met ligging op de lees onder regelmatige doorroering, wat droge en frissen wijnen opleverd met complexe aroma’s. De tweede lijn vormende wijnen van late oogst waarvan de overrijpe druiven in roestvrij-stalen vaten rijpen. De top vormen de genoemde Aszu-dessertwijnen.

Scroll naar boven