Prijsverhogingen wijn

In november publiceerde het CBS de nieuwste inflatiecijfers. De prijzen zijn met 5,2% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Wat zijn daarvan de oorzaken en in het bijzonder, wat zijn deze in relatie tot de prijsstijgingen voor wijn? Mede door de Covid-epidemie is er een schaarste in grondstoffen en in het verlengde daarvan in halffabricaten en eindproducten. Investeringen in nieuwe schepen zijn op een lager niveau komen te liggen. De prijzen van nieuwe zeecontainers zijn gestegen tot wel het tienvoudige van de prijzen die de afgelopen jaren golden. IKEA kondigde deze week ook stevige prijsverhogingen aan. Ook wijn wordt duurder. Daarmee wordt de afkoeling van de economie nu wel direct voelbaar voor de consument.

Wijn

Wijnimporteurs worden momenteel geconfronteerd met een stagnatie in de distributieketen vanuit de nieuwe-wereld landen. De wijnen staan klaar in de warehouses maar de beperkte beschikbaarheid van containers en schepen zorgen voor tekorten bij de importeurs. Er is aanbod, er is vraag, maar de distributieketen is even ziek. Wijnproducenten worden ook geconfronteerd met gestegen prijzen van glas, energie en transport over de weg.

Frankrijk

De druivenoogst van 2021 was voor Frankrijk dramatisch jaar. Massale vorstschade op de vruchtzetting in het voorjaar heeft de oogst gemiddeld met zo’n 35% doen terugvallen. In de Jura zelfs met 90%. Met name de franse wijnen stijgen momenteel het meest. De ironie is dat bij bovengemiddelde oogsten de prijzen vaak niet omlaag gaan. Anderzijds zullen de wijnboeren hun concurrentiepositie goed in de gaten moeten houden. Er wordt wereldwijd meer dan voldoende wijn geproduceerd. We zullen zien wat de toekomst brengt.

Wijnkunst.nl

Importeurs passen i.h.a. regulier hun prijzen aan tussen januari en maart. Een deel van de prijsverhogingen hebben wij al moeten doorvoeren. We zijn kritisch op de juiste prijs/kwaliteits-verhouding van onze wijnen. In de loop van dit jaar zal ons assortiment dan ook deels wijzigen. Echter, door ons laag kostenniveau weten we een goede concurrentiepositie te behouden. Bovendien is Wijnkunst.nl uniek in de stapelkorting voor vaste klanten, waarbij jouw vaste-klantenkorting kan oplopen tot 10% Je hoeft daarvoor slechts een persoonlijk account aan te maken in ons afrekenscherm!

Scroll naar boven