Weingut Schönhals valt op.

Op donderdag 8 april 2021 besteedde Yvon Jaspers met haar TV-programma “Onze boerderij in Europa” ruim 20 minuten aandacht aan Weingut Schönhals uit Rheinhessen. Er valt dan ook wat te vertellen over dit bijzondere wijnbedrijf. Wijnkunst.nl ontdekte deze parel onder de Duitse biologische wijnboeren al zo’n 12 jaar geleden en startte destijds als eerste Nederlandse importeur met de verkoop van Schönhals’ wijnen in Nederland. Wat maakt dit bedrijf en belangrijker, hun wijnen zo bijzonder?

vlnr: Kellermeister Martin Knab, grondlegger Eugen Schönhals en zijn dochter en opvolger Hanneke Schönhals

Behalve met de klassieke rassen als Riesling, Weissburgunder (Pinot blanc), Spätburgunder (Pinot noir) startte Eugen Schönhals als een van de eersten in Duitsland met de verbouw van PIWI’s, nieuwe druivenrassen met een hoge tolerantie tegen schimmelziekten, waarmee de biologische wijnbouw plotseling een stuk eenvoudiger werd. Systemische spuitmiddelen worden in dit bedrijf dan ook helemaal niet gebruikt en het gebruik van koper en zwavel tegen meeldauw en valse meeldauw kan beperkt worden tot slechts zo’n twee sproeirondes per seizoen. Druivenstokken worden als onderdeel van de totale omgeving gezien, inclusief de mens. Balans is daarbij bepalend. “wij verzorgen de druivenstokken en faciliteren deze in wat ze nodig hebben en zijn dankbaar voor wat ze ons te geven hebben” aldus Hanneke Schönhals. Een baanbrekende visie als tegenwicht tegen het denken in productie-maximalisatie. Hanneke’s vader Eugen was met deze filosofie jaren geleden zijn tijd al ver vooruit.

Diverse wijnboeren die gestopt zijn met hun bedrijf hebben hun grond aangeboden aan Weingut Schönhals, dat  zo’n 13 hectare wijngaard bezit en bewerkt en dat blijft zo. Hanneke: “schaalvergroting is geen optie, dat past niet in onze bedrijfsfilosofie”. Bijzondere woorden. Opschaling impliceert namelijk een hoge mate van mechanisatie. Handmatig plukken bijvoorbeeld, biedt hen de mogelijkheid de beste druiven al tijdens het oogsten te selecteren om de kwaliteit van de druiven te kunnen garanderen.

De wijnen van Schönhals zijn puur, zuiver. Zelfs de krachtige wijnen blijven prettig drinkbaar. Uitdrukking van ras-specifieke fruitsmaken zijn wellicht het handelsmerk van Weingut Schönhals. Dat valt de internationale wijnpers sinds jaren op, gezien de vele prijzen die het bedrijf behaalde.

Onze boerderij in Europa gemist? Start met kijken op NPO Start

Scroll naar boven