Wijntraditie tijdens de Feestdagen

koop een fles wijn voor de feesdagen

Wijn heeft een lange traditie tijdens onze feestdagen. Tijdens Sinterklaas wordt traditioneel bisschopswijn gedronken. Een gekruide wijn die dezelfde is als de bekende Glühwein. Deze drank vindt zijn oorsprong in Hippocras, een oeroude drank op basis van wijn , honing en kruiden. De naam verwijst naar de Griekse filosoof Hypocrates. Glühwein is prima te maken van restjes rode wijn die al te lang open heeft gestaan of van wijn die bij nader inzien niet naar je smaak is. Voor recepten hoef je maar te googelen om deze wijn zelf te maken.

In voor-Christelijke religies vierde men het lichtfeest tijdens midwinter (21 december). Het is de kortste dag van het jaar, waarna de dagen weer gaan lengen. Er werden alcoholische kruidendrankjes bij gedronken. Niet toevallig valt kerstmis vlak na midwinter. De geboorte van Christus werd en wordt door Christenen als verlichting van onze wereld gezien en wij vieren dit feest traditioneel met spijs en wijn.

De bijbel kent tal van verwijzingen naar wijn. In Genesis 27 vers 25 beval Isaak voor hij ging sterven zijn zoon Esau om wild voor hem te schieten. Zo gedaan beval hij hem “zet het wildbraad bij me zodat ik ervan kan eten en de kracht vindt om je te zegenen. Ook bracht zijn zoon hem wijn, en hij dronk ervan”. Blijkbaar was de uitstekende combinatie van wild en (rode) wijn al bij Isaak bekend.

In Genesis 9 vers 21 staat “Noach was landbouwer en legde als eerste een wijngaard aan. Hij werd dronken van de wijn en ging in zijn tent liggen, zonder kleren aan” Dat Noach als eerste een wijngaard aanlegde, nog voordat hij andere gewassen aanplantte klink ons als wijnliefhebbers natuurlijk als muziek in de oren. Hij zal naast wilde dieren (voor de dis?) ook wijn mee aan boord van zijn Ark genomen hebben. En vraag je je af of wijn gezond is “Noach leefde na de zondvloed nog 350 jaar. In totaal leefde Noach 950 jaar. Daarna stierf hij”

Wijnkunst.nl selecteert voor jou de wijnen voor de maand december. Easy-to-drink-wijnen die toepasselijk zijn voor de tijd van het jaar en gastronomische wijnen voor het kerstdiner. Stuk voor stuk scherp geprijsd en deze maand met 10% korting.

Scroll naar boven