Grenache noir

Grenache noir is de meest verbouwde rode druivensoort ter wereld! Hij kan een zeer hoog alcoholpercentage geven tot wel 18%. Als de opbrengsten laag worden gehouden kunnen er goede mono-cépagewijnen van gemaakt worden in gebieden waar voldoende zon is en afwatering in de bodem. Voorbeelden daarvan zijn Priorat (Sp) en Châteauneuf-du-Papes (Fr). Maar de Grenache-noir wordt toch meer als een mengdruif gezien in blends. Bij hogere opbrengsten geeft de druif nog altijd kracht aan de wijn, maar minder zuur, kleur en tannine. Hij wordt dan ook vaak in combinatie gebruikt met druiven die dat wel in zich hebben als Tempranillo, Syrah en Cabernet sauvignon. Een goede Grenache-noir geeft een zeer breed smaakpalet met zowel fruittonen van frambozen en aardbeien als hartige invloeden van noten, leer en koffie. Grenache-noir wordt het meest verbouwd in Spanje, maar ook in het zuidelijke Rhône-gebied, Australië en Californië.

Grenache noir peluda
De “harige” GRENACHE NOIR – peluda (Terra Alta)
Bron: Altavins.com
rijpe Grenache noir
rijpe GRENACHE NOIR
Bron: Altavins.com