Malvasia

Malvasia is een verzameling van sub-variëteiten onder dezelfde naam en kleur. De reden hiervan is de zeer lange oorsprong van meer dan 2000 jaar in het Middellandse zeegebied, waarbij er onder de verschillende omstandigheden variaties konden ontstaan uit de oorspronkelijke Griekse moeder-Malvasia. Waarschijnlijk is de druif al vroeg verspreid door zeevarende naties als de Venetianen. De Malvasia’s komen daarom voor in Griekenland, Kroatië en Italië tot in het hele Iberische schiereiland en Madeira. Niet alle sub-variëteiten hebben overigens dezelfde kwaliteit. De ene Malvasia is niet de andere zeg maar..

Op Madeira wordt  de steeds zeldzamer wordende Malmsey gemaakt. Een sterk oxidatieve, rijke en nootachtige diepgekleurde witte wijn van de Malvasia-druif. Het ras wordt ook vaak gebruikt om neutrale druivensoorten op te peppen (in Italië de Trebbiano of de Viura in Rioja, Spanje) In Zuid-Italië wordt er passito van gemaakt, een versterkte witte wijn. Dessertwijnen komen ook voor, vaak met een heerlijke bloemige aroma’s met een smaak van rozijnen, perzik, honing en noten.

Er bestaat ook een rode Malvasia, de Malvasia nera. Deze komt in heel Italië voor, met name in Alto Adige in het noorden, Piemonte, Puglia, Calabrië en Sardinië. Vaak wordt hij als mengdruif gebruikt. In Puglia vaak in combinatie met Primitivo of Negroamaro, waar het chocoladeachtige aroma’s aan toevoegt. Combinaties met Sangiovese komen in heel Italië voor.

Scroll naar boven