Pinot noir

Geen druivensoort is zo moeilijk te beschrijven als de Pinot-noir, omdat er inmiddels zoveel verschilende klonen van bestaan. Dit naast de vele terroirs waar deze druif wereldwijd staat aangeplant maakt de wijnen ervan moeilijk te vergelijken. Met zijn dunne schil geeft hij weinig tannine, waardoor de wijn best wat hout kan gebruiken tijdens de rijping. Er zijn zoveel stijlen. Van limonade-achtige, naar wine-gums geurende wijnen, tot de meer gestructureerde houtgerijpte exemplaren uit Baden en Bourgogne die diepgaand kunnen zijn, kruidig en sappig en met subtiele smaken van aardbeien, vanille, kersen en braam. Als ik dan toch een algemeenheid moet noemen, dan voel ik altijd wel de associatie met aardbeien, welke Pinot noir ik ook drink. Als je een keer een Pinot noir wil drinken, neem dan een goede. Ga in het gras tegen een boom zitten en droom weg…

Duits synoniem: Spätburgunder

 

Spätburgunder
PINOT NOIR (Spätburgunder)
bron: Rebschule Freytag