Sémillon

De naam Sémillon is een samentrekking van Saint-Émillon, naar het wijndorp op de rechteroever van de Gironde bij Bordeaux. De druif Sémillon is een moeilijke witte druivensoort, ondanks haar grote tolerantie tegen ziektes en haar van nature hoge opbrengsten. Overal in de wereld is ze in de wijnbouw uitgeprobeerd, maar buiten specifieke plaatsen in Bordeaux heeft ze alleen in Hunter Valley in New-South Wales, Australië succes gekregen. Dat de aantrekkingskracht groot was, heeft te maken met de dessertwijn Sauternes uit het gelijknamige plaatsje. Hier zijn de omstandigheden in de herfst zodanig, dat de ochtendmist afkomstig uit de plaatselijke rivieren Cirons en Garonne over de druiven valt. Die gaan daardoor rotten op een wijze die we edelrot noemen. Hiervoor verantwoordelijk is de schimmel Botritis cynerea. Het komt er op neer dat de schimmel kleine gaatjes in de druif prikt, waardoor het water uit te druif verdampt. De druif verschrompelt daardoor en concentreert de suikers. Dezelfde schimmel kan ook de verkeerde kant op gaan. Dan is er sprake van grijsrot. De tros kan dan als verloren worden beschouwd. Het is de combinatie van de nevel ‘s ochtends en de zon ‘s middags die uniek is en de edelrot brengt. Omdat de druif haast geen sap meer heeft levert de vergisting ervan weliswaar een “godendrank” op, maar meer dan een glas wijn per druivenstok zit er niet in. Een Sauternes is dan ook duur in prijs. Niet in de laatste plaats omdat de druiven niet per tros, maar per bes geoogst worden in meerdere (tot wel drie) plukgangen. Erg arbeidsintensief dus. Naastgelegen plaatsjes Loupiac, Cadillac, Bazillac, Montbazillac en Ste-Croix-du-Mont profiteren van dezelfde unieke omstandigheden als Sauternes en brengen eveneens de prachtige edelrot- ofwel gebotritiseerde wijnen voort.

De smaak van Edelrot-wijnen is zeer rijk. Ze zijn visceus van de suiker. Plakkend aan lippen en tongstrelend. Een complexe en zeer intense smaak van vrijwel alle denkbare tropische vruchten vinden we terug op het palet. Het best is om zo’n wijn tenminste 10 jaar op de fles te laten rijpen. Dan ontwikkelen zich hemelse smaken van noten en honing. De wijn is geweldig bij blauwschimmelkazen en als dessertwijn.

Sémillon als droge stille wijn heeft wat citrus, maar heeft om echt iets voor te stellen wat Sauvignon blanc nodig voor het aroma om echt interessant te worden. In Graves en Pessac-Leognan komen we heel mooie exemplaren tegen die moeilijk vergelijkbaar zijn met andere witte wijnen. De wijnen kunnen prachtig het terroir van kiezelbodem weerspiegelen. Ik heb er geproefd met een mineraliteit dat het lijkt of je de kiezels uit in het glas proeft. Erg bijzonder. Een mooie droge Sémillon combineert erg goed met vis en schaaldieren.

 

Scroll naar boven