Buitengewoon Bourgogne – deel 1

Vignerons de Buxy
Bron: Les Vignerons-de-Buxy

Met zijn rijke wijnbouwgeschiedenis en cultuur is de Bourgogne een van de twee meest aansprekende wijnbouwgebieden van Frankrijk en wellicht van de hele wereld. Een kwalificatie waar de Bourgondiërs graag aanspraak op maken en dat is terecht. Met zijn unieke kalkbodems zijn de mooiste wijnen te maken. Wijnen met een haast ongeëvenaarde mineraliteit en lengte. Keerzijde zijn enerzijds de weerbarstige weersomstandigheden van deze wijnregio die een beschouwing van de juiste jaargangen noodzakelijk maakt, anderzijds de soms torenhoge prijzen die er voor de reputatie in de wijn moet worden betaald. Daarom een beschouwing in twee delen van enkele minder bekende gebieden en wijnen, waarbij u alleen de wijn betaalt.

Deel 1:
CÔTE CHALLONNAISE

In het midden van de zuidelijke Bourgogne ligt de Côte Chalonnaise. Een minder bekend gebied dan de Noordelijker gelegen bakermat van de Bourgogne, de Côte de Beaune, genoemd naar de wijn-hoofdstand van de Bourgogne. De Côte Chalonnaise ie geografisch gezien geen aaneengesloten gebied, eerder een lappendeken van vijf losliggende gebieden waarin de kalk in de bovenste aardlagen verschenen is. Het zijn Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. Van deze vijf zijn Mercurey en Rully de bekendste. Daarom kiezen we er in dit kader voor om Montagny nader te beschouwen.

Montagny
is een gemeente in de Côte Chalonnaise. De dorpen Montagny-les-Buxy, Jully-les-Buxy, Buxy en Saint-Vallerin vallen er onder de AOC Montagny. De bodems bestaan er uit kalk, klei en kiezels die geheel wordt toegeweid aan de Chardonnay-druif.  272 wijnmakers van Montagny zijn al sinds 1931 verenigd in de Coöperatie Les Vignerons de Buxy.  Rode wijnen worden er dus niet geproduceerd. Er zijn geen Grand-Cru gebieden, maar enkele wijngaarden zijn er geclassificeerd als Premier Cru. Dit zijn de wijngaarden die gelegen zijn in de midden en hoger gelegen gedeeltes van de heuvels. Van de 21 Premier Cru wijngaarden worden Les Coères en Montcuchot als de besten beschouwd. Les Coères is meteen de grootste van de Premier Cru wijngaarden en ligt verspreid over de drie gemeentes Montagny-lès-Buxy, Jully-lès-Buxy en Saint-Vallerin.

Wijnkunst.nl selecteerde voor jou als wijn van de maand de Montagny 1e Cru 2017 van Les Vignerons de Buxy. Een krachtige, houtgerijpte Chardonnay die veel waar voor zijn geld biedt. Bovendien van een uitstekende jaargang. Deze maand met 10% korting.

Scroll naar boven