Buitengewoon Bourgogne – deel 2


Bron: James Lee

Bourgogne is wellicht het meest bekende wijnbouwgebied van Frankrijk. Een gebied met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werd de wijnbouw bewaard voor de toekomst door de kloosters. Gelukkig maar. Met zijn rijke pre-historische kalkaders waarop de Chardonnay en Pinot-noir gedijen als nergens anders is een beschouwing op zijn plaats. Vandaag deel 2 in het tweeluik “Buitengewoon Bourgogne” waarin ik de minder bekende, maar niet minder interessante gebieden van de Bourgogne behandel.

AUXERROIS

Bestuurlijk gezien valt de regio Auxerrois, samen met Chablis onder het departement Yonne. In het kader van de wijnproductie valt Chablis  onder de Bourgogne en Auxerrois gedeeltelijk, al was het maar omdat een groot gedeelte van Crémant de Bourgogne in het departement Yonne wordt gemaakt. Hoe zit dat? Yonne is te verdelen in grofweg de drietal AOC-gebieden Irancy, Chablis en Saint-Bris. De rest valt onder de IGP-regeling die een ruimere keuze aan toegestane rassen definieert, als de Aligoté, Chardonnay, Pinot blanc en Sauvignon blanc voor wit en de Gamay en Pinot-noir voor rood. Wellicht ligt daar in wijn-termen gesproken wel de “grens” van de Bourgogne. Daar waar de AOC’s van Yonne met hun toegestane druivenrassen aansluiting vinden bij de rest van de Bourgogne, doen de IGP’s dat niet. En toch wordt een groot deel van de Crémant de Bourgogne hier gemaakt!

Bailly Lapierre
In het plaatsje Saint-Bris-Le Vineux, niet ver van Auxerre, ligt de indrukwekkende de ondergrondse wijnmakerij Bailly Lapierre. Het is onderdeel van een oude steengroeve. Een coöperatie van 430 wijnboeren leveren er druiven aan voor de productie van jaarlijk zo’n 25.000 Hl wijn, goed voor de  productie van 3,5 miljoen flessen Crémant de Bourgogne AOC. Gemaakt met de Méthode Traditionelle onder de best denkbare omstandigheden. De ondergrondse kelders leveren een topklimaat voor de rijping van de wijn onder constante temperaturen, luchtvochtigheid en van nature gedempt licht.

Wijnkunst.nl selecteerde voor jou de Bailly Lapierre Reserve brut die gemaakt is uit de druivensoorten Chardonnay, Aligoté, Gamay en Pinot-noir. Kwalitatief zeer vergelijkbaar met Champagne.

Robert Husson – Juli 2020
Scroll naar boven