Zuid-Afrikaanse wijn

Zuid-Afrikaanse vlag

Sinds Jan van Riebeeck in 1652 voet aan wal zette van Kaap de Goede Hoop is de wijnbouw er een feit. In 1655 werden er de eerste  Europese wijnstokken aangeplant. Nog niet voor de wijnbouw, maar enkel voor de nodige vitaminen voor de zeevaarders van de VOC om de gebreksziekte scheurbuik te voorkomen. Sinds de Kaap werd ontdekt was de Kaap een welkom tussenstation op de specerijenroute naar Indië. De wijnbouw werd er pas serieus met de komst Jan’s opvolger Simon van der Stel in 1679 en met de komst van zo’n 200 Hugenoten die zich in 1688 vestigden in de regio tegenwoordig Franschhoek heet. Enkelen van hen waren in Frankrijk wijnbouwers en herkenden het geweldige wijnbouwpotentieel van dit mooie land met zijn mediterrane klimaat.

De plaats van wijnbouw van Zuid-Afrika in de Nieuwe wijnwereld

350 jaar ervaring met wijnbouw is een serieus track-record, maar met de oprichting van de Wine and Spirit Board in 1973 werden er grote stappen gezet in de professionalisering van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw met het uitvaardigen van richtlijnen die voor iedere wijnproducent in Zuid Afrika gelden. Je ziet het op het wijnlabel van iedere fles Zuid-Afrikaans wijn met de vermelding WO (Wines of Origin). In 2000 werd de certificering uitgebreid met het duurzaamheids-kader Integrated Production of Wine (IPW) wat vergaande richtlijnen geeft, zoals garanties op het niet overschrijden van de grenswaarden van gewasbeschermingsmiddelen, hygiëne en minimaal water en materiaalverbruik in de wijnkelder en sociale duurzaamheid in de vorm van redelijke arbeidsvoorwaarden voor personeel.

Wijnkunst’s keuze voor Bergsig Estate

Landgoed Bergsig is gelegen aan de voet van de bergketens Hexrivier en de Drakenstein in de Breedekloof Vallei, gelegen in het binnenland op ruim 100 km van Kaapstad. Het Landgoed, dat al sinds 1843 in handen is van de familie Lategan is IPW-gecertificeerd en werkt in samenhang met de omliggende natuur. De wijngaarden van het landgoed liggen tussen de 240 en 350 m boven zeespiegel, wat een prettig trage rijping van de druiven oplevert, waardoor de aroma’s en extracten in de druiven kunnen zich effectief ontwikkelen. Ook al omdat het verschil tussen dag- en nachttemperatuur hier groot is.  De visie en inzet van de familie Lategan in combinatie met de unieke ligging levert wijnen op die internationaal gewaardeerd worden, getuige de vele prijzen die met de wijnen zijn behaald. Wijnkunst selecteerde voor jou twee wijnen, een houtgerijpte Chardonnay en de Pinotage van de eigen druif waar Zuid-Afrika zo trots op is.

Robert Husson 02-06-2020

  • Bergsig Estate Barrel Fermented Chardonnay

    Bergsig Estate – barrel fermented Chardonnay

    10,65
    0 Reviews
    10,65

    Deze houtgerijpte witte Zuid-Afrikaanse wijn van het Bourgogne-type is vol, rijp en complex van karakter. Goede balans tussen fruit, romige butterscotch en kruidig ​​eiken. Prima bij gevogelde en vis met romige sauzen

  • Bergsig Estate Pinotage

    Bergsig Estate – Pinotage

    11,55
    0 Reviews
    11,55

    Intens geparfumeerde, naar  ceder, verse bosaarde, pruimen en donkere bessen geurende wijn. Gastronomisch en krachtig, maar met een zachte tanninestructuur en levendig zuur. Mooie wijn bij geroosterd vlees en Aziatische gerechten.

Gerelateerde blogs