Waar samenstromen Mark en Aa ligt ons eigen stad Breda. Even stroomopwaarts, ter hoogte van Strijbeek ligt aan de rivier de Mark, net aan het oog onttrokken, de wijngaard Markvallei.
Op een warme wind-arme en zonnige plek groeien daar sinds 2007 zo’n 200 wijnstokken, goed voor zo’n 250 – 300 flessen Bredase wijn. Ieder jaar opnieuw. De druiven worden er op biologische wijze verbouwd. Behandelingen met bestrijdingsmiddelen zijn er niet nodig. De druivenstokken worden er enkele keren per seizoen bespoten met een zelfgemaakte compost-thee om de microbiële flora op de planten te versterken. Er staan uitsluitend schimmeltolerante kruisingen aangeplant, die al zo’n 20 jaar in opmars zijn in de noordelijke wijnstreken Duitsland, België en Nederland. Landen die vanwege de (deels) Noordelijke ligging en de relatief hoge regenval meer te kampen hebben met schimmelziektes in druiven dan de Mediterrane wijngebieden.
Aangeplante druivenrassen:
Witte druivenrassen:
- Johanniter: 3%
- Solaris: 40%
- Souvignier Gris: 12%
- Birstaler Muskat: 3%
Rode druivenrassen:
- Cabernet Jura: 12%
- Cabernet Cortis: 12%
- Cabernet Cantor: 18%
De bodem wordt bemest met potstalmest van de naastgelegen Nobele Hoeve, waarmee Markvallei samenwerkt vanuit de biologische kringloop-gedachte (er wordt zoveel mest door dieren geproduceerd als het land op kan nemen voor de opbouw van planten). Het snoeiafval wordt jaarlijks teruggebracht in de wijngaard om het gehalte aan organische stof en de structuur van de de bodem te verbeteren. Eens in de twee jaar wordt er zaagafval van Jerome Petit natuursteen in de wijngaard uitgestrooid, poeder van Belgisch hardsteen uit het Ardennen-massief. Dit steenpoeder zorgt voor een rijke mineraliteit van de bodem waardoor het gebruik van kunstmest overbodig is. Bovendien worden de mineralen maar traag door het hardsteen afgegeven, juist zoveel als de druivenstokken nodig hebben. Dit i.t.t. kunstmest dat door snelle uitspoeling maar in onze rivier de Mark terecht zou komen. We willen niet meewerken aan fosfatering van ons oppervlaktewater.
De oogst:
Voordat de oogst begint, wordt er half augustus gestart met de groene oogst. 1/3 deel van de druiven worden rigoreus weggesnoeid en aan de wijngaard teruggegeven. Dit om de maximale groeikracht en rijping aan de overgebleven druiventrossen te gunnen. Dit levert uiteindelijk wijnen op met meer smaak en concentratie.
Half september vangt de oogst aan met de pluk van de Solaris druiven, een soort die extreem vroeg rijpt en een hoog suikerpotentieel heeft. In de eerste twee weken van oktober volgen de andere druiven.
De Wijnproductie:
De verdeling van de druivenstokken in de wijngaard is precies zo afgestemd dat er een ideale blend ontstaat. We maken maar 1 soort witte witte blend en 1 rode blend, soms rosé. Voor de vinificatietechniek zie Markvallei wit en Markvallei rood.