Merlot

Merlot is een rode druivensoort die zijn beroemdheid ontleent aan de beroemde Bordeaux van de rechterover van de Gironde. Château Petrus uit Pomerol is misschien wel de meest vermaarde wijn ter wereld. Een betere reclame voor Merlot is moeilijk denkbaar. Het is de “verzachtende” druif  in Bordeaux-blends die verder uit de hardere Cabernet sauvignon en Cabernet franc bestaan en soms Malbec. De druif is groter dan de Cabernet sauvignon en heeft een dunnere schil, waardoor de invloed van de schil in de most bij Merlot lager is. Dat leidt tot minder tannine en kleur in de wijn, die weer door de Cabernet sauvignon en/of -franc wordt gecompenseerd. Een ideale Merlot is zacht door het lage tannine- en zuurgehalte en heeft op het palet tonen van chocolade, vruchtencake, pruimen en zwarte kersen. Inmiddels wordt hij wereldwijd verbouwd, daar waar de Bordeaux-blends worden gekopieerd.

 

Merlot
MERLOT
bron: Rebschule Freytag