Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is wellicht de meest populaire witte druivensoort in de wereld en wordt ook in alle wijnregio’s wereldwijd verbouwd. Hoewel de Sauvignon blanc in Nieuw-Zeeland haar intrede deed in de jaren ’70 van de vorige eeuw, mag hun Sauvignon best als dé standaard voor de enorme potentie van deze druif worden beschouwd, ondanks dat de oorsprong van de druif in Frankrijk ligt en in Bordeaux en de Loire-streek ligt met de beroemde Sancerre en Pouilly-fumé op kop. Nergens ter wereld geeft de Sauvignon blanc van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland zoveel expressie aan de wijn. Scherp en groen, sterk aromatisch met hints van vers gemaaid gras, brandnetel, kruisbessen en groene paprika. Scherp op de tong met een strelende zuurgraad. Niet te vergelijken met enige andere wijn. In Chili bijvoorbeeld, zijn de Sauvignons anders. Ze worden koeler vergist om meer expressie van tropisch fruit te krijgen en in Frankrijk wordt zoals gewoonlijk meer aan de terroir-benadering vastgehouden. In de dorpen Pouilly en Sancerre worden de beste franse voorbeelden geproduceerd omdat daar de terroirs rijk zijn aan préhistorische kalk die die slankheid en diepgang geven aan hun wijn, waarbij de Pouilly-fumé meer prikkelend mineraal overkomt vanwege de unieke vuursteen in hun bodems. In de Bordeaux is de Sauvignon blanc een prima mengpartner van de Sémillon-druif in Graves, die in combinatie met de bodems van kiezel een prettige mineraliteit aan de blend geven. In alle geval dient de Sauvignon blanc te groeien en te rijpen in koele gebieden. Op tijd geoogst en zeker niet overrijp, levert de mooiste wijnen op.

Sauvignon blanc’ s vormen ook de standaard voor andere aromatische wijnen zoals de Viognier en die andere, minder gewaardeerde topdruif, de Riesling en wellicht de Verdejo. Maar geen kan de terechte populariteit van de Sauvignon blanc benaderen.

 

Sauvignon blanc
SAUVIGNON BLANC
bron: Rebschule Freytag
 • koop een fles Altavins Almodi Petit blanco

  Altavins, Almodi Petit – blanco

  8,25
  0 Reviews
  8,25

  Altavins, Almodi Petit – blanco is een Spaanse witte wijn met zowel bloemige als fruitige kenmerken (banaan, appel, citrus).

 • koop een fles Bodegas Pinord Mireia

  Bodegas Pinord – Mireia

  12,50
  0 Reviews
  12,50

  Bodegas Pinord – Mireia  is dé wijn voor Aziatische gerechten met een parfum van roos en viooltjes. Mild en aangenaam. Dit uitgesproken karakter moet je geproefd hebben.

 • koop een fles Château Penin, Sauvignon-blanc / Sémillon

  Château Penin, Sauvignon-blanc / Sémillon

  10,75
  0 Reviews
  10,75

  Château Penin, Sauvignon-blanc / Sémillon is een bijzondere witte Bordeaux. Fris en zeer mineraal met een breed aroma-spectrum van wit fruit, citrus en noten. Een waarlijk “andere” wijn.

 • koop een fles Domaine Octavie - Sauvignon blanc

  Domaine Octavie – Sauvignon blanc

  9,45
  0 Reviews
  9,45

  Domaine Octavie – Sauvignon blanc is een typische Loire-Sauvignon. Winnaar van diverse nationale prijzen. Droog, zeer fruitig en fris van smaak. Duidelijk aanhoudend aroma van citrus.

 • koop een fles Emiliana, Birds of Paradise - Sauvignon blanc

  Emiliana, Birds of Paradise – Sauvignon blanc

  8,99
  0 Reviews
  8,99

  Emiliana, Birds of Paradise – Sauvignon blanc  is een intense Chileense witte wijn van onberispelijke kwaliteit met krachtige invloeden van citrus en tropisch fruit.

 • koop een fles Saint Clair Origin Sauvignon blanc

  Saint Clair – Origin, Marlborough – Sauvignon blanc

  13,95
  0 Reviews
  13,95

  Saint Clair – Origin, Marlborough – Sauvignon blanc is een witte wijn van hogere klasse met smaken van passievrucht, grapefruit en zwarte bes met een zoute, kalkachtige mineraliteit.

 • koop een fles Waterkloof Circle of Life white

  Waterkloof – Circle of Life, white

  14,25
  0 Reviews
  14,25

  Waterkloof – Circle of Life, white is een witte wijn met intense aroma’s van limoen, grapefruit en perzik, aangevuld met topisch fruit. Zacht en complex in de mond en zeer aanhoudend in de afdronk

 • koop een fles Waterkloof Revenant White

  Waterkloof – Revenant White

  8,75
  0 Reviews
  8,75

  De Waterkloof Revenant White is heldergeel van kleur met fijne aroma’s van citrus en vanille, aangevuld met abrikoos en een licht botertje. In de mond gemiddeld krachtig, maar zacht, fruitig en fris. De afdronk is rijk en fluweelzacht.

 • koop een fles Ycaro Sauvignon blanc

  Ycaro, Sauvignon blanc

  7,25
  0 Reviews
  7,25

  Ycaro, Sauvignon blanc  is een frisse en minerale Chileense witte wijn met intense aroma’s van tropisch fruit, limoen en perzik.