Silvaner is een witte druivensoort die in verschillende Europese landen wordt verbouwd. Het is een oud ras dat aanvankelijk populair was onder wijnbouwers vanwege de vroege rijping en goede opbrengsten. Silvaner heeft een sterk vermogen om het terroir uit te drukken, iets wat ook vaak nadelig kan uitpakken. M.a.w. de druif stelt hoge eisen aan de bodem om er een goede wijn van te kunnen maken. In Duitsland verdringt de Silvaner de Riesling in de regio Franken, waar de wijn in de markante Bocksbeutel wordt gebotteld. Daar zijn de bodems van kalk en klei ideaal om de Silvaner zijn slankheid neutraliteit en subtiele bodem-uitdrukking te geven. In de Elzas heet de wijn Sylvaner (met een Y). De Sylvaner is daar wat aards en soms rokerig van smaak. De bodem voegt daar meer mineraliteit toe aan de wijn. Door de sterke afhankelijkheid van de bodemstructuur is de ene Silvaner de andere niet. Juist daardoor boeit ze de wijnkenners. Goede wijnen worden er ook van gemaakt in Alto Adige in Italië