Blog

Duitse wijn

Een pleidooi voor Duitse wijn:
de Duitse wijnbouw bestaat al sinds de Romeinen de Riesling in Duitsland brachten. Er worden wijnen geproduceerd met hetzelfde vakmanschap als in de autoindustrie. De gemiddelde kwaliteit van duitse wijn is hoog. De Pinot Noirs uit Baden hebben minstens een even hoge kwaliteit als die…

Asperges, heerlijk en gezond

Asperges, heerlijk en gezond

Het is weer aspergetijd, het witte goud van de lente. Lekker en gezond, hoewel de groene asperges een hogere voedingswaarde hebben. Dit naar aanleiding van het contact met het daglicht, waardoor ze de groene kleur krijgen. De witte Asperges worden geoogst terwijl ze nog in de…

Tijd voor Chablis

De Chablis is een klein wijnbouw-gebied, gesitueerd zo’n 120 km ten noordwesten van Beaune, het bruisende hart van de Bourgogne. De ligging op de landkaart geeft de Chablis een geografische status aparte. Als een kleine “kroon” op de rest van de Bourgogne. Deze metafoor weerspiegelt de intrinsieke uniciteit van…

Wijnbeschrijvingen

Wijnbeschrijvingen, zin of onzin

Wordt jij soms ook gek van die wijnbeschrijvingen. Helpt het je bij de aankoop van wijn, of is het allemaal onzin? We kennen het allemaal. Het gaat van buxus en citrus in de neus tot toffee of pruim op het palet. En weet jij nou eigenlijk…

Mineraliteit van wijn

Gletsjers eroderen al miljoenen jaren. Ze zetten slib vol mineralen af op onze rivieroevers. Deze alluviale afzettingen zijn  zeer vruchtbaar. Het neerdwarrelende stof van vulkaanuitbarstingen doen de rest. De vruchtbaarheid van onze bodems loopt terug door intensieve landbouw. Het gebrek aan mineraliteit in de uitgeputte bodems zorgt er voor…

Japanse Oesters

De Portugese oester is een mooie soort met een min of meer een ronde vorm. Commercieel wijd verbreid als consumptie-oester. De Japanse oester is een wat grilliger gevormde exoot en volgens Wikipedia worden beide oesters in veel literatuur als een en dezelfde soort beschreven. De Japanse oester is aan…